CENTRUM REHABILITACJI więcej...

16 lutego 2010r. ODiDK uzyskał wpis do rejestru ośrodków rehabilitacyjnych pod nr OD/12/0002/10. Zarejestrowane centrum rehabilitacyjne jest uprawnione do przyjmowania zorganizowanych grup turnusowych osób niepełnosprawnych: z dysfunkcją narządu słuchu, z dysfunkcją narządu wzroku, kobiety po mastektomii, z alergią, z chorobami narządów wydzielania wewnętrznego, z chorobami neurologicznymi, reumatycznymi, układu krwiotwórczego, układu moczowo-płciowego, układu pokarmowego, z cukrzycą, z padaczką, z przewlekłym zapaleniem trzustki, z przewlekłymi chorobami wątroby, z zaburzeniami głosu i mowy oraz ze schorzeniami: dermatologicznymi, laryngologicznymi, układu krążenia i oddechowego. Centrum rehabilitacyjne rozpoczęło działalność w 2010 roku, stając się ośrodkiem, gdzie można aktywnie wypocząć i skorzystać z leczniczych zabiegów, sauny, siłowni, bilarda, sali do tenisa stołowego i in.

Centrum przygotowało ofertę rehabilitacyjną „Po zdrowie w Beskidy”, która – w zależności od wskazań medycznych – zawiera propozycje następujących zabiegów:

• sonaris – terapia ultradźwiękowa aparat wykorzystywany w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów, zespołów bolesnego łokcia i barku, ostróg kości piętowej, bólów poamputacyjnych, blizn;

• lumina – w przypadku przewlekłych zespołów bólowych kręgosłupa, stawów obwodowych i aparatu przystawowego na tle zmian zwyrodnieniowych i pourazowych, dyskopatii, oraz chorób reumatoidalnych, a także przewlekłych nerwobólów;

• duoter plus – elektroterapia – do leczenia zespołów bólowych, nerwobóli, elektrogimnastyki mięśni zdrowych, zapaleń okołostawowych;

• masaże – klasyczne, relaksacyjne, rehabilitacyjne;

• nordic walking - marsz z wykorzystaniem specjalnie do tego zaprojektowanych kijów;

• hipoterapia – ćwiczenia usprawniające przy pomocy konia i jazdy konnej.

Osoby zainteresowane mogą uczestniczyć w następujących turnusach:

• „DLA ZDROWIA” – turnus usprawniająco-rekreacyjny

• „VIP-antystres” – turnus antystresowy

• „ŻYJ AKTYWNIE” – turnus sportowy-nordic walking

• „SPA-l ZBĘDNE KALORIE” – turnus odchudzający

• „DOBRA ENERGIA” – turnus jogi

• „WIEDZA I RELAKS” – turnus szkoleniowe

• „DLA DUCHA” – turnus rozwijający zainteresowania i uzdolnienia.

Uczestnicy turnusów rehabilitacyjnych bardzo wysoko ocenili przygotowanie techniczne ośrodka, urządzenia rehabilitacyjne, a także organizację turnusów i personel obsługujący. Fundacja zaprasza w sposób szczególny pracowników spółdzielni do skorzystania z tej oferty z atrakcyjną zniżką o 25% w stosunku do oferty komercyjnej.